Veelgestelde vragen

Een waterontharder verdient zichzelf terug. Hoelang duurt dat dan? Dat hangt helemaal af van het aantal personen in uw huishouden en uiteraard hoeveel water u verbruikt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de kostenbesparing van een waterontharder (zie bronnen onderaan in dit artikel).

Gemiddeld genomen spaart u op jaarbasis per persoon: €125 euro.
Heeft u een gezin van 4 personen? Dan bespaart u per jaar ongeveer €500,- euro.

Dit bedrag hebben wij als volgt berekend:

1. Energieverlies (€87,50 euro voor 4 personen)
Door water volledig te ontharden kan er jaarlijks en per persoon 7,1 M3 aan gas worden bespaard. Voor een vierpersoons huishouden komt dit neer op 20 euro per jaar.

Stroomkosten voor hetzelfde gezin kunnen jaarlijks met 40 euro verlaagd worden en de kosten voor het onderhoud van de centrale verwarming dalen met 27,50.

2. Zeep en (vaat)wasmiddelen (€414 euro voor 4 personen)
Wanneer je gebruik maakt van onthard water, kan je tot maar liefst 50% besparen op zeep, wasmiddelen en andere schoonmaakmiddelen. Gemiddeld genomen gebruikt een 4-persoonshuishouden €828 per jaar aan schoonmaakmiddelen. Door onthard water wordt dit dus met de helft verminderd!

3. Kleding en huishoudelijke apparaten gaan langer mee (overige besparing)
Ontkalkt water zorgt ervoor dat kleding minder snel dunner wordt. Daarnaast gaan huishoudelijke apparaten minder snel kapot omdat er geen kalk om het koelelement komt te zitten. Wat je hier exact mee bespaard is moeilijk te zeggen omdat dit heel erg afhangt van wat soort kleding je draagt en hoe duur de huishoudelijke apparaten zijn. We durven met zekerheid te zeggen dat je in ieder geval €125 euro p.p. bespaart op jaarbasis.

Bronnen
 1. D. D. Paul, V.V. Gadkari, D.P. Evers, M.E. Goshe, and D.A. Thornton (2011). Final Report: Study on Benefits of Removal of Water Hardness (Calcium and Magnesium Ions) from a Water Supply. Columbus, OH: Battelle Memorial Institute.
 2. Water Quality Association (2011). Benefits of Softened Water
 3. Vitens (2016). Wetenswaardigheden: hoeveel water gebruiken we per dag?
 4. 2016. https://www.vitens.nl/service/veelgestelde-vragen/weetjes-en-achtergrondinformatie#qa-11-hoeveel-water-verbruiken-we-per-dag
 5. Wikipedia (2016). Soortelijke warmte. https://nl.wikipedia.org/wiki/Soortelijke_warmte
 6. Milieu Centraal (2016). Energieprijzen. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/energieprijzen/
 7. Milieu Centraal (2016). Energie besparen: wasmachine. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/wasmachine/
 8. Consumentenbond (2016). Zuinige vaatwasser. https://www.consumentenbond.nl/vaatwasser/zuinige-vaatwasser
 9. Milieu Centraal (2016). Energie besparen: vaatwasser. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/vaatwasser/
 10. Aquacell

Zelf uw waterontharder installeren? Dat is heel makkelijk te doen! Wij maken het u makkelijk met onze complete installatiekits die verkrijgbaar zijn op onze website. In deze installatiekitten zitten alle materialen die nodig zijn bij het installeren van ons product. Er zit ook een duidelijke handleiding bij die stapsgewijs de installatie uitlegt. Heeft u nog vragen over het installeren? Neem dan contact op met onze klantenservice via de contactpagina.

Ook dat kan. Of u nu in Zuid-Limburg, België, Oost-Groningen of in de kop van Noord-Holland woont. Wij hebben een samenwerking met een landelijke werkende installatie-service. Zij kennen onze systemen, komen graag bij u kijken en installeren uw ontharder met vakmanschap. De kosten hiervan vallen vaak erg mee. Wilt u gebruik maken van deze installatieservice? Neem ook dan contact met ons op via de contactpagina, dan zorgen wij ervoor dat er spoedig een installateur bij u langskomt.

Waarom wij een waterontharder adviseren

Over het algemeen hebben we in Nederland goed water. Productie en kwaliteit zijn aan strenge wettelijke eisen gebonden en ons water wordt streng gecontroleerd. Toch adviseren wij aan de meeste huishoudens een waterontharder. Waarom? Het leidingwater mag hier in Nederland dan wel veilig en schoon zijn, wel hebben we veelal te maken met ‘hard water’. Hard water is water dat veel calcium en magnesium bevat. Calcium (kalk) is de boosdoener die ervoor zorgt dat u te maken heeft met kalkaanslag.

Wat voor negatief effect heeft kalk?

 1. Verminderd de levensduur van huishoudelijke apparaten / Hogere energiekosten
  Wanneer u hard water in uw leidingen heeft dan wordt de duur van uw huishoudelijke apparaten fors verminderd. Dit komt omdat er kalkaanslag rondom de warmte-elementen van uw huishoudelijke apparaten gaat zitten. Als er bijvoorbeeld hard water door de leidingen van uw wasmachine gaat dan ontstaat er uiteindelijk een dikke laag kalk rondom het warmte-element waardoor de wasmachine veel meer energie nodig heeft om het water te verwarmen. Omdat de wasmachine harder moet werken verslijt deze eerder. Ook betaalt u simpelweg een hogere energierekening omdat er meer energie nodig is om het water te verwarmen. Dit gebeurt ook bij een waterketel, boiler, wasmachine etc. Zo lopen de energiekosten al snel hoog op.
 2. Effect van wasmiddelen wordt minder
  Hard water zorgt er daarnaast ook voor dat u meer zeep en schoonmaakmiddel nodig heeft. De werkende stoffen in deze detergenten reageren namelijk heel goed met calcium. Zepen verliezen daarmee een belangrijk deel van hun werking. Om dan toch een goed reinigend effect te krijgen, is er gewoon meer zeep nodig om het calcium te neutraliseren en om tot een goed reinigend effect te komen.
 3. Huidirritatie
  Hard water kan bij een gevoelige huid voor irritatie zorgen. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van acne kunnen last ervaren door calcium in het water. Een waterontharder zorgt ervoor dat calcium/kalk uit het water wordt gefilterd waardoor de huid niet meer geïrriteerd raakt.
 4. Slecht voor het milieu
  Kalk in het water zorgt ervoor dat wasmiddelen minder goed hun werk doen én er meer energie nodig is om warm water te krijgen. Beide gevolgen zijn slecht voor het milieu. Een waterontharder is kostenbesparend maar zorgt er daarnaar dus ook voor dat u bijdraagt aan een beter milieu.

Kan dat? Ja. Kalkaanslag zorgt voor een extra ongewenste isolatielaag rondom het verwarmingselement in uw waterketel, boiler en wasmachine. Het dagelijks opwarmen van water kan daardoor wel tot gemiddeld 30% meer aan energie gaan vragen. Dus ook een hogere energierekening.

Niet alleen lagere energiekosten, ook bespaart u op reinigingsmiddelen en zepen met een waterontkalker.

Wat dacht u van, met zacht water geen dure vaatwastabletten meer nodig en ook geen zout. Met beduidend minder glansspoelmiddel heeft u toch een glanzende vaat. Makkelijk, minder milieu belastend en ook nog eens goedkoper.

Ook weg met de dure ontkalkingsmiddelen.

Nu vraagt u zich misschien af, of een waterontkalker wel zin heeft als u al veel kalkaanslag in uw bestaande leidingen en apparatuur heeft. Zeker wel, zult u merken.

Reeds aanwezige kalkaanslag, dat lost echt langzaam op en maakt uw verwarmingselementen verlost van de energieverslindende kalkaanslag.

Soms krijgen wij van een klant te horen nadat het systeem enkele dagen in werking is, “wij hebben nog steeds kalkaanslag…, hoe kan dat” . Nadat wij dit uitgelegd hebben, bellen we die klant nog weer even na en krijgen dan een blije klant aan de telefoon. Weg kalkaanslag. Minder zeepgebruik.

Om kalkaanslag te voorkomen, is een waterontharder (ook waterontkalker genoemd) gebaseerd op ionenuitwisseling de meest effectieve oplossing voor normaal huishoudelijk gebruik. Onthard het water tot 0 ºdH, (resthardheidinstelling is mogelijk) en een ontharder gaat ook nog eens vele, vele jaren mee.

Gebruikskosten zijn laag. Zeker wanneer u onze ontharders gebruikt die vaak een iets langere regeneratie-interval hebben.

Alle Hydrotense waterontharders werken volgens hetzelfde principe: waterontharding door middel van ïonisatie. Wat houdt dit in? Het harde leidingwater stroomt door een cilinder met kunsthars bolletjes. De ionenwisselaar. Aan deze bolletjes blijft het kalk en magnesium ‘kleven’ doordat de ionen tussen hars en de mineralen uitgewisseld worden. Het calcium en magnesium blijven in de cilinder achter, het zachte water stroomt uw woning binnen.

Voor een optimaal gebruiksgemak en een continue effectieve productie van zacht water moet deze harscilinder regelmatig schoon gemaakt worden met regeneratiezout dat dan weer door de afvoer worden weggeleid. Bij de Hydrotense waterontkalkers, gebeurd dat volautomatisch. U heeft er geen omkijken naar. Enkel zo nu en dan zout bijvullen in de pekelbak.

Onderstaand ziet u de 6 stappen van het onthardingsproces:
1. Het ontharden van uw water
2. Terugspoelen: verontreinigingen van het hars afspoelen
3. Zoutspoeling: regeneratie, waarmee het hars weer ‘geladen’ wordt
4. Schoonspoelen: langzaam wordt het zout water uit de harskolom gewassen tegelijk met de ‘hardheid’
5. Naspoelen: snel spoelen met water waarmee al het zout uit de kolom en de leidingen wordt weggespoeld
6. Het proces wordt herhaald

Alle voordelen van een waterontharder nog eens op een rij:
• Energiebesparing
• Apparaten gaan langer mee
• De smaak van koffie, thee en limonade komt beter tot zijn recht
• Besparing op wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en zeep
• Beter voor de huid, vermindert uw eczeem klachten
• Langere levensduur van kranen en douchekoppen
• Uw badkamer en keuken blijven langer stralend mooi
• Geen dure ontkalkingsproducten meer nodig
• Gemak: tijdbesparend in al uw schoonmaakwerk
• Comfort: zacht water, een genot voor uw lichaam
• Altijd een schonere en zachtere was
• En bovendien ook nog eens goed voor het milieu!